اخبار و مقالات

الکتروسرجری چیست؟

یکی از تجهیزات مناسب برای اکثر جراحی ها دستگاه الکتروسرجیکال است که با واسطه جریان الکتریسیته کار می نماید و به نام دستگاه الکتروکوتر یا کوتر نیز معروف می باشند. این دستگاه به منظور ایجاد برش و جلوگیری از خونریزی ناحیه جراحی در اتاق عمل و در حین جراحی استفاده می شود. از مهمترین کاربرد آن می توان به برش، از بین بردن، سوزاندن، خشک کردن و ایجاد لخته در بافت مورد نظر، نام برد.

اساس کار الکتروکوتر:
امروزه دستگاههای الکتروسرجری در واقع یک ژنراتور بسامد رادیویی است که از امواج با فرکانس بالای رادیویی (RF) استفاده می نمایند، که نسبت به نسل قدیمی دستگاههای کوتر برش های دقیق تر ایجاد نموده و در نتیجه آسیب کمتر به بافت سالم می رسانند. این امر سبب کاهش خونریزی و درد در فرد بیمار شده و احتمال ایجاد اسکار را نیز کاهش می دهد. جدا از نوع الکترود غیر فعال، اساس کار در تمامی دستگاهها به این صورت است که با عبور جریان با فرکانس بالا از طریق الکترود یا قلم کوتر و به علت کوچک بودن سطح مقطع تماس قلم سبب ایجاد گرما و سوختن بافت مورد نظر می گردد. جریان در بدن بیمار از طریق پلیت الکتروکوتر (الکترود خنثی) به دلیل وجود سطح مقطع زیاد در تماس با بیمار، از بدن خارج و توسط کابل به ژنراتور باز می گردد. نتیجه اختلاف چگالی در بین دو الکترود سبب ایجاد حرارت و بروز آن به شکل برش بافت و یا کواگولاسیون زیر الکترود فعال خواهد بود.

 

اجزای الکتروسرجری:
الکتروکوتر از یک ژنراتور (دستگاه) الکتروسرجری به همراه ملحقات زیر تشکیل یافته است
1- قلم تک قطبی و الکترود های آن : انواع قلم های تک قطبی در بازار موجود می باشد، که جراح با استفاده از یک الکترود فعال (قلم) کار درمانی را انجام می دهد. الکترودهای قلم تک قطبی برای ایجاد برش و انعقاد استفاده می گردد.
2- پنست دوقطبی: جریان از بین دو لبه پروب ها عبور داده می شود و عمل انعقاد بافت مورد نظر از طریق اعمال فشار با نوک پروب ها، صورت می پذیرد.
3- پدال پایی : جهت فعال کردن ژنراتور استفاده می شود و ضد آب و حرارت است و می تواند در فضاهایی که احتمال اشتعال در آنها وجود دارد، نیز استفاده شود.
4- کابل رابط: این کابل که بطول 3 متر می باشد به منظور ارتباط بین پلیت و ژنراتور استفاده می گردد.
5- پلیت الکتروکوتر (صفحه بیمار): از جنس پلیمر هادی می باشد. که واجد نرمی و انعطاف پذیری است و سبب سهولت استفاده و امکان بکارگیری آن در مناطق عضلانی مختلف بدن بیمار می شود.

کاربرد:
از الکتروسرجری برای عموم جراحی ها استفاده می شود از جمله: آندوسرجری عمومی، قلب و عروق، گوش و حلق و بینی، زنان، ارتوپدی، مغز و اعصاب و همچنین در جراحی های زیبایی و پوست مانند ابدومینوپلاستی و یا برداشتن زائده های پوستی.

 

تهیه و تدوین: واحد تحقیق و توسعه شرکت راوک نوآور پژوه